Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 

 

SCHIETEN OP "DE WIP" 

 

 

Bij het schieten op "de wip" wordt er met een kaliber .22 geweer op een hoogte van 16 meter in een kogelvanger geschoten waarin een drietal buisjes verticaal naast elkaar staan op gesteld. Op elk buisje ligt een stalen dop, “de wip”, die even groot of net iets groter is dan het buisje. De wip blijft netjes op zijn plaats liggen omdat er onder aan de wip een rand zit die precies in het buisje past. Aan de onderzijde van de wip is een koord bevestigd, wat door het buisje naar beneden hangt. Je probeert de wip er af te schieten. Als dat lukt trek je aan het koord en het doelwit “wipt” terug naar zijn plaats. Het schieten op de wip wordt in eerste instantie opgelegd gedaan. De meer ervaren schutters schieten tevens uit de vrije hand.     

   

                                                                                                                                               Kogelvanger met de wippen van de buisjes geschoten          

                                                                                                                                                       

Op ons terrein staan 2 zogenaamde schutsbomen waarbij aan elke boom 2 kogelvangers hangen. In 2 van deze kogelvangers staan wippen zoals deze op de bovenstaande foto's zijn afgebeeld. Op deze wippen wordt opgelegd geschoten. In de andere 2 kogelvangers zijn 3 wippen geplaatst in de vorm van een kegel waarop uit de vrije hand wordt geschoten. De 3 laatste wippen bestaan uit 4 smalle klepjes welke je om moet schieten. Naast de 2 schutsbomen staat nog een paal met een kogelvanger waarop met het luchtgeweer kan worden geschoten. Bij ons gilde wordt er in een competitie opgelegd en vrije hand geschoten. Een schietbeurt bestaat uit 12 opgelegde en 3 vrije hand schoten. Om te mogen schieten op de wip moet je minimaal 14 jaar oud zijn en een legitimatiebewijs bij je hebben.     

     

 

 

SCHIETEN MET HET LUCHTGEWEER 

 

Bij het luchtgeweerschieten wordt er met een kaliber 4,5 mm/.177 luchtgeweer op een 10 meter baan uit de vrije hand geschoten waarbij in een schietbeurt iedere schutter 3 kaarten met daarop vijf rozen schiet waarop scores van 0 t/m 10 gehaald kunnen worden.  Ben je jonger dan 16 of ouder dan 65 jaar is er een aparte competitie van schutters waarbij opgelegd mag worden geschoten.

 

 

 

 

  

 

De twee beste kaarten tellen mee voor het resultaat, zodat in totaal maximaal 100 punten per schietbeurt geschoten kunnen worden. Indien er in teams wordt geschoten worden de resultaten van vier schutters bij elkaar geteld. 

 

 

Bij het luchtgeweerschieten wordt in een onderlinge competitie geschoten en in een competitie met 4 gilden uit de omgeving. In ons paviljoen is een aparte ruimte met daarin 4 banen voor het luchtgeweerschieten. De schietbanen zijn voorzien van een automatisch transportsysteem voor de schietkaarten.